poster nf 2019 3 webHet NOVA-Filmfestival werd op 2 en 3 november 2019 gehouden in de Schouwburg van Lochem.

 

 

Op zaterdagochtend in alle vroegte werden het NOVA-bestuur, de juryleden, technische dienst en het team van de AVO aan elkaar voorgesteld en werden de laatste puntjes op de i gezet.

Het feest kon beginnen.

De wethouder cultuur van de gemeente Lochem opende het festival. Hij had een leuk en ongedwongen verhaal en nodigde iedereen vooral uit om ook buiten het theater een kijkje te nemen. Daar was niet veel tijd voor, want er stonden 35 films op het programma, waarvan er 14 non-fictiefilms waren.

Na iedere film nam één van de juryleden het woord en vertelde wat hij er van vond. Ja, het was altijd hij. Helaas ontbrak een vrouw in de jury, zodat er van een afspiegeling van de bevolking geen sprake was.

De juryleden waren Arjan van Gelderen, Arie Heerkens, Niek Mannes (alle 3 NOVA-jurylid), Fons Rouwhorst en Rudie Kreunen.

Films kijken maakt hongerig. Op zaterdagavond was er dan ook een diner in Hotel Het hof van Gelre. De gangen werden steeds aangekondigd door het personeel van het hotel, maar niet nadat er hard "order" werd geroepen, zoals eigenlijk alleen John Bercow dat kan. Soep, een koud- en warm buffet en ook nog eens een nagerecht. Het kon niet op en smaakte uitstekend.

Op zondagochtend werd eerst Benno Schepers in het zonnetje gezet. Hij kreeg uit handen van voorzitter Kees Tervoort de UNICA-medaille uitgereikt. Benno heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt voor de AVO. Hij richtte een flink aantal filmclubs op in de regio en maakte daarmee de AVO groot. Hij was ook jarenlang penningmeester van de AVO.

Na drie filmblokken was het tijd voor de prijsuitreiking. Een lijst van prijswinnaars is te vinden op de website. De groep MENTL5 werd de laureaat van het festival met de film Tristesse.

DSC04088 web

© 2018 NOVA. Alle rechten voorbehouden.

LoginLet op. NOVA-leden kunnen hier inloggen!