De start van een filmproject is altijd moeilijk. Hoe kom je aan een idee? Hoe kan je een idee verder tot een verfilmbaar verhaal ontwikkelen. De NOVA erkent dit probleem en wil je hierbij helpen.
Daarvoor hebben we een klein project ontwikkeld waaraan je kunt meedoen. Wij hebben er ook enkele begeleidingsmomenten ingebouwd, van idee tot de opnames. Je hoeft het dus niet alleen te doen.
NOVA-leden kunnen hier gratis gebruik van maken. Daarin is de NOVA uniek. Wij helpen je nadenken over de juiste vragen, die je jezelf moet stellen bij het uitwerken van een idee en loodsen je door het proces totdat je een mooi scenario hebt, dat bijna niet meer kan mislukken.
Wordt dit je eerste scenario? Prima, geen probleem. Heb je al jaren ervaring, maar heb je het gevoel dat het nog beter kan? Ook dan ben je welkom.
Neem de handschoen op en laat je fantasie de vrije loop.
Het stappenplan
Je begint met een idee. Dat kun je zelf verzinnen, maar je kan je ook laten inspireren door bijvoorbeeld een krantenartikel, iets dat je zelf hebt meegemaakt, een kort verhaal uit een boek of een film, die je hebt gezien.
Jouw idee moet wel jouw idee zijn, dus een kort verhaal letterlijk nafilmen valt daar niet onder. Op krantenartikelen, boeken en films rust auteursrecht. Zonder toestemming van de maker mag je dat niet zomaar namaken.
Je mag je wel laten inspireren. Afkijken is niet verboden, behalve op school tijdens een examen. Is er iets in het verhaal, dat je aanspreekt? Dan kun je dat gebruiken als uitgangspunt voor je eigen idee.
Een goed idee bevat enkele elementen, die wellicht voor de hand liggend zijn, maar wij toch even noemen.
De hoofdpersoon
De hoofdpersoon gaat het een en ander beleven. Bedenk globaal wie dat is. Is hij man of vrouw, werkt hij, wat is dan zijn beroep, heeft hij kinderen? Zo kun je jezelf nog 100 vragen stellen, maar in dit stadium is een globaal idee van de hoofdpersoon voldoende.
De hoofdpersoon gaat obstakels overwinnen, problemen oplossen of de vijand verslaan.
Je kunt bij het verhaal van de stadssage kiezen, wie je hoofdpersoon maakt. Is dat de prater bij het raam of de nieuwsgierige man?
Opdracht: Neem een stuk papier en bedenk globaal wat de hoofdpersoon voor iemand is. De prater bij het raam zal extravert zijn. De ander misschien juist niet.
De tegenstander
Bedenk wie het de hoofdpersoon lastig gaat maken om zijn doel te bereiken. Stel jezelf dezelfde vragen als bij de hoofdpersoon.
Wat staat er op het spel?
Wat gebeurt er als de tegenstander wint? Krijgt hij zijn grote liefde niet, wordt hij vermoord, alles is mogelijk. Het moet iets zijn wat de hoofdpersoon koste wat kost niet wil laten gebeuren.
Als je tevreden bent over deze korte inhoud kun je de volgende stap zetten.
Hoe nu verder?
Als je tevreden bent over je synopsis wordt het tijd dit uit te werken tot een scenario. Ieder scenario is anders en er komen heel verschillende aspecten bij kijken.
Daarom bieden wij persoonlijke begeleiding aan, waar je als NOVA-lid gratis gebruik van kunt maken.
Log eerst in en vul het formulier hieronder in. De vragen kun je allemaal beantwoorden als je synopsis goed is.
Het formulier wordt naar jouw persoonlijke begeleider gestuurd, die vervolgens contact met je opneemt. Hij neemt je dan mee in het avontuurlijke schrijfproces van het scenario.
Welke aspecten je tegen kunt komen kun je zien als je de vlogs van Joost Schrickx bekijkt.
Log in voor een formulier waarmee je je idee aanmeldt voor online begeleiding.