Log in via Mijn NOVA of het sandwichmenu rechtsboven.

NOVA Nieuws

Met grote droevenis delen wij mede dat Ella de Jong is overleden. Wij wensen Arie en zijn familie veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Ella was de echtgenoot van ons erelid Arie de Jong.

Velen kennen haar van de nationale en internationale filmfestivals, die Arie en Ella graag bezochten.

 

rouwkaart Ella web

 

Movie logo webDe Stichting Amateurfilm viert op zondag 15 oktober 2023 van 10:00 - 13:45 uur in het Filmtheater Hilversum dat het 100 jaar geleden is dat de 16 mm film zijn intrede deed bij de amateurfilmer. Een jaar eerder werd 9,5 mm film geïntroduceerd. Dit wordt gehouden in de Blauwe zaal (63 stoelen) met voor de zaal op de gang een cabine voor vertoningen van ingebrachte film, een rij tafeltjes om die inbreng te controleren en een foyer.

Onbesproken woordenDanny (Shine on you) Snoek, lid van CineNOVA, is begonnen met de opnames voor een nieuwe film, en wat voor een.

Met een crowdfunding actie heeft hij het geld bij elkaar gekregen voor een anderhalf uur durende film. Inmiddels zijn de opnames in volle gang. De film gaat over een jonge vrouw, die droomt over muziek en ware liefde.

Op zaterdag 26 november werd in Beveren (België) het filmfestival Battle of the clubs gehouden. Leden van filmclubs uit Vlaanderen en Nederland konden films insturen.

Het festival vond plaats in de raadszaal van het gemeentehuis in Beveren. Er was een flinke publieke tribune en het scherm hing tussen de tribune en de vergadertafel van de gemeenteraad in. Dat leverde een prima bioscoopopstelling op.

Diverse clubs deden mee. Er waren 4 films van Shot'71 uit Berlicum, 7 films van Cine'67 uit Zwijndrecht, 4 films van ERSA uit Roosendaal, 2 films van Videoclub Nieuwegein en 5 films van de enige Belgische club Filmsmakers Beveren (De s hoort erbij). De films zijn gejureerd door 3 goede amateurfilmers uit België.

DSC06910 webAlle prijzen gingen naar Nederlandse filmmakers. Tony Jacobs woont weliswaar in België, maar zond zijn films in als lid van ERSA. Hij had 3 films in het programma en won met Ambachtelijk de derde prijs. De tweede prijs ging naar Wolfje lost het op van Cine'67. De winnaar werd Natuurlijk Noorwegen van Cees van Meurs, lid van Shot'71.

Louis Smits (Cine'67) won de speciale prijs voor originaliteit en creativiteit met de film Feromoon. De prijs voor beste verhaallijn ging naar #YouToo van José Bibiàn (Videoclub Nieuwegein).

Dan was er nog een speciale prijs voor het indringendste sociale aspect, die werd gewonnen door Verleden Toekomst van Rika Houthuijsen (ERSA).

De winnaars kregen een geldprijs en de speciale prijzen bestonden uit een supersnelle USB-stick van 256 GB.

De belangstelling voor het festival bleek wel een grote teleurstelling. Cine'67 was met een grote groep naar Beveren gekomen, wat te verklaren was door twee ingezonden clubfilms en nog 5 andere ingezonden films. Dat zorgde nog enigszins voor zaalvulling, maar eigenlijk waren er alleen makers aanwezig en geen enkele belangstellende. Vooral Nederlanders zouden dit merkwaardig moeten vinden, want het festival was gratis te bezoeken.

Duin en bollenstreek logoOp zondag 2 oktober is het Amateur Speelfilm Festival Duin- en Bollenstreek in Floralis te Lisse gehouden. Het was een mooie dag met een heerlijk zonnetje, gezelligheid, vriendelijke mensen en veel films. Er waren maar liefst 17 speelfilms deze dag.
De zaal ging open om 09.00 uur en om 10.00 uur startten we met de officiële opening van het festival. Het festival werd geopend door Dhr. J. Boon, de voorzitter van het Ondernemers Fonds Lisse.
De opkomst was goed, circa 150 filmliefhebbers en geïnteresseerden uit het hele land kwamen genieten van dit unieke festival.
De films zijn live in de zaal gejureerd. De deskundige jury bestond uit Jef Caelen, Annie Akerboom en Ben Teeninga.
Er zijn mooie prijzen gewonnen. Glazen kunstwerken, gemaakt door Frits Hardon van Galerie Glashard uit Bergen.
Na overleg reikte de voorzitter van de jury de prijzen uit, samen met de wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Lisse, Mw. R. Austie-Ziengs.

 

 


Er waren winnaars in de volgende categorieën:
● Beste speelfilm; 'Moeder is boven' van Henny Hartevelt
● Beste acteur; Hyltsje Smedes in de film 'De duif'
● Beste actrice; Mila Kok in de film '#You Too'
● Beste montage; 'De duif' van Auke de Witte
● Beste cameravoering; 'De vergeten kinderen' van Groep Scarabee
● Beste geluid; 'Genoeg' van Bea de Groote, Lou Kruisbergen en Christien de Boer
Er was een speciale zaalprijs, een prijs ter nagedachtenis aan Anna Lutz, de organisator en grote gangmaakster van het festival hetgeen voorheen in Sneek werd gehouden. De Anna Lutz zaalprijs ging naar de inzending 'Time to Leave' van Melvin Gijzen en de groep La Crea.
Iedere filmmaker die een film heeft ingestuurd, heeft een glazen herinnering aan het festival gekregen en voor iedereen die het festival heeft bezocht was er na afloop een zak met bollen!
We kijken terug op een bijzonder geslaagde dag. Volgend jaar zijn wij weer welkom bij Floralis te Lisse, de (voorlopige) datum is 1 oktober 2023.
Kijk voor een fotoimpressie op deze website.

Subcategorieën

Login

Hulp nodig bij inloggen?